De oorsprong van de estafette (aflossing) gaat terug naar het gebruik van toortsen door oude Grieken bij allerlei (religieuze) ceremonies of in oorlogstijd. Dit gebruik evolueerde in een wedstrijdvorm (lampas), ook al was de aanleiding bijvoorbeeld een begrafenis. Later is er in de geschiedenis sprake van boodschappers die in estafettevorm werkten en het bericht meenamen in een holle stok.

 De huidige estafette is ontstaan als noviteit ter afsluiting van een voorjaarswedstrijd in Philadelphia. Het was een bedenksel van Frank Ellis en H. Laussat Geyelin, afkomstig van de universiteit van Pennsylvania. Een team van de Princeton-universiteit won op 13 mei 1893 de 4 x 440 yards in 3.34.0. Deze moderne variant mondde uit in de befaamde Penn Relays, een waar festival van estafettes die al sinds 1895 op de kalender staan. De eerste Nederlandse titel 4 x 100 meter ging in 1907 naar een Arnhems team, bestaande uit de broers Johan, Jan, Coen en Bram Koops.

Nationale Estafette-Kampioenschappen nu

In 1999 organiseert AV Startbaan de wedstrijd "4 x veel", een ééndaagse estafettewedstrijd voor pupillen en junioren. In 2000 wordt het eerste NK estafettes voor senioren en junioren A georganiseerd. 160 teams deden er destijds mee. En dat waren al meer dan verwacht was. Dus gaat de organisatie samen met de Atletiekunie verder op de ingeslagen weg. In 2004 wordt de 5e NK estafettes gehouden in Amstelveen. Ondertussen zijn er 470 ploegen, zijn er NK nummers voor Masters en junioren B en is het programma behoorlijk uitgebreid.

 Tegenwoordig zijn het circa 700 ploegen die aan ruim 50 verschillende estafettenummers deelnemen. In 2012 organiseerden we de 13e NK estafettes in Amstelveen. In 2013 is de wedstrijd omgedoopt naar Nationale Estafette-Kampioenschappen waarin tevens NK-onderdelen voor junioren en masters zijn ondergebracht. In 2015 en 2016 waren de NK-onderdelen ondergebracht bij de diverse NK-wedstrijden, echter vanaf 2017 zijn de NK onderdelen 4x100m en 4x400m voor A/B-junioren, Senioren en Masters weer terug bij de NEK.