De inschrijving via atletiek.nu gaat open op 17 augustus. Per onderdeel kunnen maximaal twee teams van dezelfde club inschrijven. Heb je meerdere teams? Dan komen deze op de reservelijst.
Voor de 4x60, 4x80 en 4x100 is er een finale. Helaas lukt dat niet voor de andere onderdelen ivm de haalbaarheid van het chronoloog.

De 4x100 en 4x400 zijn officiele NK-onderdelen voor de mannen, vrouwen, U20 en U18

Op 17 augustus kun je alvast de teams inschrijven, zonder de namen van de lopers door te geven. De namen van de lopers willen we uiterlijk op 3 september hebben.

NB: Het is mogelijk met een team dat bestaat uit atleten van verschillende clubs mee te doen. Je doet dan mee buiten mededinging. Dit kun je aangeven bij de inschrijving.

 

Regels rondom inschrijven (oude informatie)

Voor het NEK kan ingeschreven worden door verenigingsteams en door combiteams. Een combiteam bestaat uit atleten van twee of meer verenigingen en biedt de mogelijkheid om een Nederlands record voor een nationaal team te verbeteren, voor bijvoorbeeld een milagroep of om toch mee te kunnen doen als er binnen de vereniging niet genoeg atleten voor een team zijn. Een combiteam doet niet mee voor een podiumplaats of een finaleplaats.

Wedstrijdlicentie

Om mee te doen aan wedstrijden die onder auspiciën van de Atletiekunie vallen, moet een atleet een wedstrijdlicentie bezitten. Voor junioren B en ouder zit de wedstrijdlicentie niet meer automatisch bij het lidmaatschap van de Atletiekunie inbegrepen. Let hierop bij het inschrijven. Een atleet zonder wedstrijdlicentie wordt niet toegelaten, met als eventueel gevolg dat een team met minder dan vier deelnamegerechtigde atleten niet mee kan doen.

Uitkomen andere categorie

Voor het uitkomen in een andere dan de eigen leeftijdscategorie worden de regels van de Atletiekunie gevolgd. Dit houdt in dat:

  • pupillen en senioren niet in een andere categorie uit mogen komen
  • D-junioren bij de C-junioren uit mogen komen
  • C-junioren bij de B-junioren, A-junioren en senioren uit mogen komen
  • B-junioren bij de A-junioren en de senioren uit mogen komen
  • A-junioren bij de senioren uit mogen komen
  • masters bij de senioren uit mogen komen

Het gevolg hiervan is dat pupillenteams en D-juniorenteams niet aangevuld kunnen worden met atleten uit een andere categorie.

Uitkomen onderdeel

Een atleet mag op een onderdeel slechts een keer uitkomen. Hierbij bestaat het onderdeel „korte estafette” uit de afstanden 4x40m, 4x60m, 4x80m en 4x100m en het onderdeel „lange estafette” uit de afstanden 4x600m en 4x800m. Dit houdt in dat bijvoorbeeld een B-junior niet op de 4x100m bij de B-junioren en op de 4x100m bij de A-junioren uit mag komen, maar ook dat een D-junior niet zowel bij de D-junioren op de 4x60m als bij de C-junioren op de 4x80m uit mag komen. De B-junior mag behalve op de 4x100m bij de B-junioren wel uitkomen bij de A-junioren op de 4x400m. De gemengde estafette en de 10x100m vallen niet onder de categorieën lange en korte estafette, dus daaraan mag je altijd meedoen en deelname daaraan belemmert je niet in deelname aan een ander onderdeel.

Gemengde teams

Op alle 10x-onderdelen, de speciale estafette bij de pupillen en de gemengde estafette mogen gemengde teams ingeschreven worden. Bij de gemengde estafette moeten minimaal twee dames opgesteld worden, bij de 10x-onderdelen en de speciale estafette gelden geen regels voor het geslacht. Op alle andere onderdelen mogen alleen jongens/mannen of alleen meisjes/vrouwen uitkomen, dus meisjes in een jongensteam opstellen is niet toegestaan.

Chronoloog en planning

Doordat het definitieve chronoloog aangepast wordt aan het aantal inschrijvingen, kan het voorkomen dat de afwijking met het eerste voorlopige chronoloog vrij groot zijn. Ook halverwege de dag kan een onderdeel een uur vroeger op het definitieve chronoloog komen te staan.

Series en finale

Als er op de 4x100m (B-junioren en ouder) meer dan 6 inschrijvingen zijn, worden eerst series gelopen en later op de dag de finale. Blijken er door afmeldingen op de wedstrijddag minder dan 7 teams over te zijn, dan wordt op de tijd van de series direct de finale gelopen en vervalt de finale later op de dag.
Als er 6 of minder inschrijvingen zijn, worden geen series gelopen, maar alleen de finale op de geplande finaletijd.

Vervallen van het Nederlands Kampioenschap

Wanneer op een NK-onderdeel minder dan 3 verenigingsteams (die meedingen naar een podiumplaats) aangemeld zijn, dan vervalt het Nederlands Kampioenschap op dat onderdeel. Hierbij gaat het dus om de ontvangen meldkaarten, niet om de oorspronkelijke inschrijvingen. Het onderdeel zelf gaat wel gewoon door.

Voor zowel de Masters, Mannen als Vrouwen geldt dat alle Master teams in een categorie vallen. Er zal geen Age-grading of andere verrekening plaatsvinden, zoals dit ook gebruikelijk is voor de estafette op de master-competitie.

Vervallen van onderdelen

Zoals bij de 2e fase van de inschrijving vermeld staat, vervalt een onderdeel bij onvoldoende inschrijving op dit onderdeel. Indien mogelijk worden ingeschreven teams in een hogere categorie ingedeeld.

De organisatie adviseert u om kort voor de wedstrijd op atletiek.nu te controleren in welke categorie de ingeschreven ploeg uiteindelijk meedoet. U wordt  hierover niet apart geïnformeerd.

Vragen per mail

Als er nog vragen zijn over de inschrijving, dan kunnen die gestuurd worden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..